Linda Lundqvist

En vanlig dag i en gravid kvinnas liv...
Varning för långt inlägg...
Idag har jag sovit aslänge. Kissat hur mycket som helst. Blivit hur hungrig som helst. "Det börjar ta ut sin rätt" hehe att vara gravid. Nerå, så illa är det inte på långa vägar. Och tröttheten är inte förlamande, som tur är. Inatt är det jobb. Har planerat för nattjobb fram till och med september. Frågade Sara på jobbet som pysslar med schemat, hur gör folk egentligen? Ja, olika från person till person blev det hjälpande svaret ;) Jag har kommit fram till att om jag mår såhär bra nu och normalt pallar nattarbete borde det gå fortsatt bra, så länge jag inte jobbar för många nätter i rad. Hoppas min teori håller bara...
Jag har blivit inskriven på Kvinnohälsan, träffat barnmorskan och fått göra ultraljud. Allting ser så fint ut sååå och KUB-testet visade att jag inte behöver gå vidare med några tester (alltså ingen hög sannolikhet för kromosomavvikelse) och jag har ingen förhöjd risk för havandeskapsförgiftning. Det var mycket skönt att få höra. Nu ska bara allt annat gå bra :D Gått in i vecka 14 och nu är det så pass att jag kan börja tänka i månader, hör och häpna! Låter helt fel i mitt huvud! Jag är i fjärde graviditetsmånaden och går nästa vecka in i andra trimestern! <3 Barnmorskan känns lagom på alla sätt, några förmaningar och några skratt och skämt, bra nivå lixom. Kvinnan som genomförde ultraljudet (namn på den professionen, ultraljudstekniker?) var också mycket bra, pedagogisk, bra med skämt och kändes extremt påläst om mig och mina procedurer och i sitt kunnande. Skönt! 
Dessa små prylar har fått komma hem nu <3
 
Först är det bindor som kan vara bra att ha, tack Pernilla som inte behövde fler ;) Babyboxen hämtade jag ut någon gång i höstas. Jag har fått positivt på en sticka tidigare och hann anmäla mig till Libero, innan jag två dagar senare förstod att det inte skulle bli någon bebe då. Inget jag sörjer över idag. Men jag iddes då inte säga upp kontot och utskicken från Libero fortsatte komma. Så när de tyckte det var dags fick jag en kupong i bredlådan. Pernillas Tobbe tyckte jag skulle hämta ut lådan och förvara den hos dem så länge, tills jag inte behövde den och vi skulle göra oss av med den på något sätt, eller tills jag behövde den. Och nu äntligen har jag fått ta hem den!
De söta kläderna och goseskallran kommer från familjen Lundqvist-Dahlén i Linghem! Kläderna är typ köpta för ett halvår sen :D Några som inte tvivlade på min fertilitet iaf, haha! Känns ju galet att man kan tänkas börja prylar o kläder nu. Kommer nog inte riktigt till skott än, är ju sååå lång tid kvar, meeen tiden går ju fort. Fast ändå så långsamt  :D Flera av vännerna har försiktigt frågat, det är ju lite tidigt än men jag undrar om du vill ha lite grejer? Så fint av er! Är så lycklig över att ha alla som tänker på mig och erbjuder hjälp redan nu. Begagnat ser jag som en självklarhet. Både ur ekonomisk och miljösynpunkt. Sen har några av vännerna sagt att det nästan är bättre med begagnat, av kemikalieskäl och dylikt. Och har byxorna eller vagnen hållt för en eller flera ungar lär de ju hålla för oss oxå.
Åh, jag mår så bra! Sjukt! Jag känner mig nästan irriterande, har så många vänner, sover bra, mår inte dåligt, har inget ont, jobbar inte ihjäl mig och är inte orolig. Menmen, that's just lil ol' me ;) Hoppas det fortsätter så... ;)
Och nu snart börjar det nog synas, livmodern ska vara stor som en grapefrukt,  för de omkring mig som får komma riktigt nära inpå. Jag känner tydligt hur det växer "för varje dag" och anar/önskeser en lite kurvning där det inte funnits någon innan. Jag är ju inte pinnsmal så några har tyckt att det redan syns meeen det är lixom på lite fel plats, babybulan kommer lite längre ner än min naturliga bula ;) Apråpå det, barnmorskan berättade om glukosbelastningen: (här kommer en lång utläggning) när man är gravid får en del graviditetsdiabetes. Kroppens celler är mindre känslig för insulinet, kroppen hanterar det ofta med ökad insulinproduktion. Blir det ändå otillräckligt med insulinproduktion blir blodsockernivån för hög (Källa: 1177). Glukosbelastning gör man för att se om man har graviditetsdiabetes (som inte betyder "jag har fått diabetes"). En sockerlösning dricks och man tar blodprov innan och efter, för att bestämma diagnos. Kan leda till medicin eller FAR (fysisk aktivitet på recept ;)) Ökade riskfaktorer för att få graviditetsdiabetes är övervikt, tidigare graviditetsdiabetes och tidigare födda barn på över fyra kg. Barnmorskan sa att alla utomlandsfödda alltid gör en glukosbelastning men kanske främst de som kommit hit i äldre/vuxen ålder, pga ändrade matrutiner och ändring i vad man med lätthet kan få tag i för slags mat. I mitt fall blir det enbart pga vikten. Så vad jag gör för att minska sannolikheten är att träna så mycket jag kan (vilket blir 1-2 gånger i veckan), går mina 7000 steg varje gång jag jobbar och inte överdriver något onödigt extra förutom mat. Ingen bantning, vem orkar banta (och nej, det får jag inte). Men jag orkar träna! Så himla skönt! Jag hoppas kunna orka riktigt länge, oavsett typ av träning. Alla rekommendationer säger ju dessutom åt mig att träna! Har du inte tränat innan du blev gravid, börja nu! Så jag fortsätter. Trots vad vissa i min närhet säger *harkel*
Picasyndrom är faktiskt det medicinska namnet på ändrade lite underliga matvanor under graviditeteten, ska härstamma från latinskans skata ("snappa åt sig") och ska finnas världen över, i alla åldrar och kulturer. Det var vanligare "förr" med mer ensidig kost men är fortfarande vanligt idag. Ska bero på att kroppen förändras så mycket, och också smaken och vanorna förändras då. Är ju coolt när man börjar äta sånt man annars inte tycker om (speciellt om man inte ens tycker om det efter graviditeten) annars kan jag tänka mig att man tillåter sig själv en del också, ibland med rätta! Blir spännande och se om jag får uppleva det. Kaffe har jag fått avstå från, från typ vecka 6 pga att det smakar päck! Och nej, man måste inte undvika kaffe eller te helt annars, tre normala koppar kaffe och sex normala tekoppar tillåter livsmedelsverket ;)
Så, lite nytt om mig, lite undervisning och lite kuriosa, varsågoda ;) Puss! <3